miercuri, 18 mai 2011

*„Ce e ungurii si ce vrea ei”

...Ca sa parafrazez un titlu de carte de mare succes (cateva mii de exemplare – deja epuizate – vandute), scrisa (cica) de un militian, fara semn de punctuatie la sfarsit - mai mult informatie despre cuprins decat interogatie: "Ce e militienii si ce vrea ei".

 Cu semnul intrebarii am sa ma adresez domnului Gyorgy Frundo – probabil retoric. 

Cu diferenta de nivel de... sobrietate, decurgand cu siguranta din educatie, net in favoarea UDMR, domnule Frunda, va intreb: Nu va jeneaza faptul ca UDMR va foloseste precum PD-L pe Oajdea? 

 Aceeas intrebare si pentru domnul Peter Lakatos. 

...Si daca am dat la o parte pacalicii, sa amestecam cartile... 

UDMR...
PD-L, cu toata furaciunea masiva de la Prezidentiale, medie de la europarlamentare si timida de la ultimele legislative, nu s-a aliat preelectoral cu UDMR. 

 De ce? Pentru ca ce ar lua pe mere ar da pe pere. Ce-nseamna asta? Ca, daca s-ar alia preelectoral cu UDMR, ceea ce a adunat postelectoral ca procent in sustinerea parlamentara a guvernului ar fi pierdut la alegerile legisletive si prezidentiale. 

Desi politicienii maghiari sunt respectati pentru tinuta lor politica, UDMR constitue totusi – vorba basedintelui, cu referire la alt partid – solutia imorala, de rezerva. 

 Pe masura ce ne apropiem de urmatoarele alegeri legislative, UDMR va deveni din ce in ce mai mult un „broscoi”in gat”ul PD-L. 
...Si reciproca e valabila: PD-L poate fi socotit si el „broscoi in gat”ul UDMR... 

 Daca UDMR nu denunta coalitia de guvernare (si ma tem ca nu va apuca) o va face PD-L pentru a-si recastiga electoratul ardelean, ce ar putea – cu furaciuni cu tot – sa depaseasca aportul UDMR, mai ales ca, dupa alegeri, o anume conjunctura ar putea sa nu lase refacerea coalitiei sa se impiedice de moralitate. 

Scandal va fi oricum. De castigat din scandal nu va avea decat cel ce va scuipa primul „broscoiul” din gat. 

 PD-L, daca nu mai are nevoie de voturi fiindca legile ce ar mai fi de trecut nu-i mai sunt vitale – deci neintersante - va spera sa adune, pentru legislative, cel putin tot atatea voturi antimaghiare pe cate maghiare va pierde. 

UDMR, dezicandu-se de guvernarea din care a facut parte si dand toata vina pe Boc, ar putea sa-si recupereze macar in parte din electoratul pe care l-a suparat pauperizandu-l alaturi de PD-L. 

Deja se tuseste dar, cine va astepta ca mai intai sa-i sara celuilalt ochii, va pierde. Castiga cine scuipa „broscoiul”. 

 Pe PD-L-isti, astazi, nu-i mai intreb nimic. 

 UDMR-istii: 
Ce asteptati? 
Sunteti idioti sau v-au tampit? 
Cine a mers alaturi de Basescu si nu s-a tepuit? 
Din partea mea „arza-v-ar focul” dar voi... Voi ce va doriti? 

Mi-ar place sa inchei pilduitor si in acelas timp umoristic: 
In urma unei ploi de vara, undeva, pe o valcea, se formase un mic torent ce stricase planurile de hoinareala ale unui mic si portocaliu scorpion. De la distanta ce-i conferea siguranta, o broasca verde se holba la scorpion. 
-Broscuto, nu vrei sa ma iei si pe mine in spate sa ma duci pe malul celalalt? 
-Ce-s proasta? 
-De ce? 
-Sa ma intepi? 
-Nu te intep! Iti jur! 
-Bine, atunci... 

Ajunsi pe malul celalalt, insa, jigania portocalie infipse acul in spatele verziturii ce a mai apucat a intreba: 
-De ce? 
 Scremandu-se sa planga, ii arunca: 
-Ma iarta! Am gresit... Nu m-am putut abtine. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu