luni, 2 mai 2011

*Asta-i viata, asta-i trai? Sa traiasca 1 Mai?

M-am hotarat ca, daca voi deschide computerul destul de devreme inainte de miezul noptii, sa nu ma mai las atras de postarile altora pentru a comenta pe acolo fie postarea fie comentariile, bune sau – tocmai ca… - nebune.

Azi, 1 Mai 2011, m-au incitat atatea incat doar ordinea abordarii ar putea fi o mica problema. De fapt, incitante ar fi si evenimente peste care tocmai am trecut in ultimele zile. Poate, cel mai bine ar fi sa incep sa trag de un fir si sa vedem cate gheme ies.

Ma uit acum la tembelizor si primul lucru ce-mi scoate ochii e ghilabaua de la Galati, din cimitir. Astia sunt, cu astia defilam… E 1 Mai, nu?! Ce ma enerveaza e ca Gadea si ai lui (invitati) se codesc sa le zica tiganilor pe romaneste, adica “tigani” si le zic pe tiganeste “rromi”, nefiind in stare de analogii cu… nemtii, de exemplu.

Stati, stati, stati! Stiu! O sa sariti in sus ca tocmai cu astia m-am gandit sa ii asemui si - sunt de acord: in afara de faptul pe care vreau sa-l evidentiez nu exista nici o asemanare (nici macar antropologica) – va veti pregati – mai ales nemtii – sa ma (cel putin) blamati dar… stati sa vedeti.

Am zis “nemti” dar, cum ne place sa ne englezim (poate – si cu tiganirea - e vorba numai de empatia noastra), le spunem si - precum insularii - “germani”, lucru care nu s-a intamplat cu filofrantuzismul nostru de traditie, nespunandu-le niciodata “alemani”, ceea ce nu i-a deranjat niciodata pe cei in cauza, ei spunandu-si imperturbabil “deutcher”.

Vedeti?
Dece se tot screm unii pe la noi sa vorbeasca tiganeste? Nu le mai ajunge englezeste? Ce? “Gipsy” nu suna bine? Nici “gitan”, “gitane”, “gitano”, “tigoina”…?  

Cu astia am terminat. Acum ma iau de popi. Maine am de gand sa merg la unul din ghiseele lui Blejnar (ce porecla ermetica i-au pus si lu tac-su lu’asta… oricum nu e mai naspa decat a lu’tac-su lu Basescu) si sa cer sa imi redistribuie cei 2% din impozit, catre altii. I-am avut pana acum directionati catre BOR.

Am considerat (si consider inca) ca, pentru o parte inca importanta din populatia Romaniei, biserica ar fi trebuit sa fie din nou ce a fost inainte de comunism: scoala (mai ales pentru cei ce nu mai mergeau la scoala dar mergeau inca la biserica) dar, BOR a ramas ticalosita de comunisti. Pacat de Dumnezeu. De fapt, cred ca pacatul sta in ortodoxie, in incremenirea ei in dogma si – mai degraba – a involutiei ei in perioada comunista decat a inevolutiei.

Ma leaga de ortodoxism traditia, dar constat permanent marea diferenta de calitate intre serviciul religios catolic si cel ortodox. Daca n-as avea deja un loc de veci intr-un cimitir ortodox si/sau as fi mai tanar, m-as converti - odata cu redirectionarea celor 2% - numai ca sa-l nefericesc pe preafericitul Daniel. In fond si la urma urmei “Dumnezeu este Unul” - adica Unic.  

Cuget de mult la nesimtirea BOR cu boratii ei de popi dar hotararea am luat-o azi privind la transmisiunile de la Vatican si Lainici.

Vineri m-am uitat la ceremonia de la Londra. Varsta (vremea dar mai ales vremurile) au facut din mine aproape opusul a ceea ce-am fost: simt ca am acumulat fara sa vreau justificari pentru egoism, rasism, misoginism si – mai nou – monarhism. Unele din noile mele “calitati” le-am dobandit reflex dar “monarhist” am ajuns reflectand.

De ce-ar fi - zic eu – monarhia constitutionala solutia pentru Romania? In primul rand pentru ca cincizeci de familii isi pot educa special odraslele – altfel, familii si odrasle onorabile – iar idiotii, facand majoritate cu idiotizatii nu ar vota dintre acestia ci - cu siguranta - vreun un idiot alcoolic (dupa chipul si asemanarea lor), pe cand o familie regala (una singura) este garantul educatiei pentru un succesor (garantat apolitic), familiilor de care am vorbit ramanandu-le satisfactia pregatirii unor diplomati de cariera - inregimentati sau nu politic la maturitate - pentru functii eligibile intr-un fel sau altul.

Veti spune ca si familia regala poate furniza tronului un idiot. Complect de acord dar – cel putin eu, care cred ca o constitutie poate rezolva o astfel de situatie – as fi mult mai impacat cu gandul ca pe idiotul ala l-a uns Dumnezeu rege decat ca l-am ales eu presedinte.

…Si ma intorc din nou la tembeliziuni si – desi am ajuns un adept al monarhiei – consider ca Nunta de la Londra nu ne foloseste la momentul asta. Ea poate avea ecou acolo unde oamenii gandesc singuri, fara a fi ancorati in pasiuni politice mostenite sau dobandite in vreun fel sau altul.
A pedala insa acum pe Monarhism ar insemna sa zgandarim alianta antitotalitara, ar insemna sa bagam nisip in pusca cu care vrem sa-l impuscam pe Basescu, sinucigandu-ne in modul cel mai penibil.

Nici nu m-ar mira ca dupa ce s-au dat (ca de fost n-au fost niciodata alceva decat hoti) socialisti, apoi liberali,  hotii acestei tari sa se dea si monarhisti in incercarea lor de a sparge USL-ul inainte sa-i loveasca.

P.S. Intre timp s-a facut “Azi 2 Mai”, Ziua Tineretului – fosta – ziua tineretului comunist roman, aniversare a 91 de ani de la infiintarea UTC si 2 ani de la delapidarea MTS de catre ministrul PDL-ist de resort Monica Ridzi si deturnarea marafetilor catre campania din europartamentare a odraslei basedintelui Traian cel Javra Ordinara. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu