luni, 16 mai 2011

*Tampitii tampitilor sau Cei mai prosti dintre prostiti

Trica!... Da pe GS/TV
Presedintele Basescu n-a facut in 20 de ani decat sa provoace crize de marimea si importanta dimensiunii sale politice individuale. Astazi are dimensiunea maxima: e presedinte.  Conform teoriei ondulatorii, dupa acest maxim, urmeaza recesiunea sa ca individ politic si recesiunea gastii sale porcotalii (imi plac portocalele si nu le pot asocia in nici un fel cu indivizii astia, dar pot sa le imprumut javrelor ordinare culoarea dovleacului porcesc).

Ma intristeaza sa vad jurnalisti-economisti si analisti-economici care se dau scoliti cu burse pe la mari universitati occidentale, in capetele carora cloceste aceeas varza ca in capetele spanilor, visanilor, tinelilor, si a intregii gasti porcotalii a lui basescu, si pe care nu au cum sa ii dovedeasca daca nu se ridica, cel putin lexical, deasupra lor.

Eurovizion
Pai, unde puteam vedea mai bine ce viziune are Europa despre cultura, noastra condusa ministerial de-un honved (ca sa nu ii zic pe nume) si politica noastra externa condusa ministerial de un libidinos, in limba dupa miroful de foliculina al inlocuitoarei cucuvelei de la cotarceni (cioara vopsita), avand ca sef pe insusi basedintele, proprietarul (pana-ntr-o zi cand isi va lua zborul sau – mai rau – ii va scoate si ochiul celalat) ciorii.

Paine si circ


Paine.
Se spune ca painea tampeste. Eu unul nu pot manca decat inghetata, fructe, prajituri, fara paine. Intelegeti...

Intelegeti? Dar nu pot manca paine goala. ...Si nici cu circ. Dar, mai stii?... E vara. ...Dar la iarna?... 

Circ.
Cred ca e cea mai facila forma de manifestare a Thaliei. ...Poate nu atat pentru cel care joaca efectiv, cat pentru scenarist si regizor - pe de o parte – si pentru public – pe de alta parte.

Ceea ce am vazut pe scena CC al PD-L la plenara ordinara de la „casa poporului”, sambata si duminica, a fost un spectacol - in scenariul si regia basedintelui – cu intriga (Blaga vs Boc), cu comic de situatie si limbaj(arlechinul Paleologu) , cu roluri si regie impecabil invatate si cu sala plina de tampiti - alesi intre alesi - cei mai prosti dintre prostitii (cati au mai ramas si aia, 15%...) care votau in urma cu doi ani si jumatate cu mascaricii si cu un an si jumatate-n urma, cu seful lor, producatorul farsei portocalii ce tocmai s-a-ncheiet in sala, pentru a se continua in strada, printre noi, cu-aceles gand: „prostire prostilor” (e pleonasmul lui Mircea, figura de stil menita a sublinia prostia de dincolo de botul romanului de rand) spre vesnica noastra tampire.

Recesiune
Recesiune. Neologism. „Desteptii” din economie stiu ca inseamna scaderea PIB-ului si-atat. Abstractizat din start, nici lor si nici profanilor nu le-ar trazni prin minte ca - dand la o parte economia – cuvantul „scadere” ar mai insemna si altceva.


Bunica, o profana in materie de economie, cand ii intra bunicului in recesiune, avea o vorba: „Vasile, poti sa-i dai acum cu frisca. Ce e mort nici ca mai misca.”.


Se spune despre ingineri si cainii lupi ca au in comun faptul ca si unii si altii au priviri inteligente dar nu se pot exprima. Va inselati domnilor. Inseamna ca habar n-aveti ce-nseamna un contabil. Dupa fundurile de sifon din ramele de ochelari, holbarea ochilor te poate face lesne a crede ca e tampit. Vazand cum numara bistarii, singur, nu te-ai putea insela. Dar te ajuta el. Cu ochii-n ochelarii lui, te face.


„Etimologia”, dincolo de ciudatenia cuvantului in sine (de a carui necunoastere, intr-o tara in care invatamantul primar a fost pana la Funestul ministru de azi, obligatoriu, nu-i scuza decat pentru cainii lupi), ascunde-n spate istoria cuvintelor, luate unul cate unul.


Recesiune deci, (importat!) – cel mai probabil, pentru noi, din limba franceza (englezii folosind - in sens mai larg – „depression”) - inseamna scadere, iar daca scaderea are loc mai repede, cadere, prabusire


Iesirea din recesiune inseamna oprirea din scadere, din cadere, din prabusire economica. Deci: Din ce iesim noi? Din nimic! Economia e-n cofa. E bushita pe fundul prapastiei diforma, informa (reformata?), oprita din prebushire (observati asemanarea deloc intamplatoare cu prabusirea) tocmai de bushire. Nu mai misca dar nici nu mai cade. Ne-am "oprit" (fara sa vrem - nu asta si-au propus nici basedintele, nici guvernantii) din recesiune. Nu "am iesit".

Depresiunea engleza se refera la „valea grafica” pe care economia - bine guvernata in situatie de criza – a strabatut-o, revenind la nivelul de la care a inceput sa cada, asta insemnand crestere sustinuta dupa iesirea „din” recesiune. De obicei, la iesirea din „depresie" sau „depresiune”, criza - vinovata de recesiune - a fost deja depasita anterior, cresterea fiind deja efectul inlaturarii crizei. 

Am argumentat deja de ce nu cred ca am iesit din recesiune. Cel mult ne-am oprit din ea. Si atunci, cui serveste afirmatia? Pai... Tampitorilor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu