marți, 22 martie 2011

*Economie! Energie! Emil!

EEE…!!!
Economie! Energie! Emil!
Ma veti intreba ce legatura poate fi intre cele trei notiuni, afara de faptul ca oricare ar fi limba de circulatie internationala, toate incep cu “E”.
Ei, bine, toate sunt capabile de “recesiune” ca si de iesirea din ea.

Economie
Dictionarul economic si financiar defineste recesiunea ca : “ Declin general al nivelului activitatii economice si de crestere economica, caracterizat prin somaj, devalorizare, inflatie, scadere a nivelului de trai.”

Conform unui alt “E” – Emil – peste exact zece zile, adica pe 1 Aprilie, voi fi trait ultimele clipe ale acestei recesiuni. Doamne-ajuta!

Multi nici nu-si vor fi dat seama ca au trecut printr-un mare… “recesiune”, iar cei ce si-au dat seama nici nu vor simti - mult timp - ca au iesit.


Se spune ca asemanarea intre un caine lup si un inginer consta in faptul ca amandoi au priviri inteligente dar niciunul nu se poate exprima. Atat pentru unul cat si pentru celalalt am sa incerc sa explic ce inseamna “recesiune” folosindu-ma de ceilalti doi “E”.

Emil

Am sa explic intai pentru caini, ca sa nu se plictiseasca. Nu e mult de vorbit, imaginile din videoclipul de mai jos vorbind de la sine.

<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/A4I9Qrf17Pc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Se vede cum un Emil “bazat” pe o platforma construita de altii (nu de el) nu e in stare sa fie la inaltime si intra intr-o recesiune la fel de violenta precum va prabusi – mai tarziu – si economia, cand va ajunge premier.

Daca celor ce au construit podiumul le-a trebuit cel putin cateva ore bune, lui insusi trebuindu-i cateva zeci de secunde pentru a urca scara, pentru “recesiune” i-au fost de ajuns numai vreo cinci, la fel cum, dupa ce A.Nastase si C.P.Tariceanu reusisera in vreo 8 ani sa ridice – unul cu 8%, celelalt cu 12% - economia, emil a bagat-o brusc in recesiune trantind-o in 8 luni cu 7% si in 2 ani cu cel putin 15%. Iute Baiat!...

Azi cica avem crestere. 0,0001%. Exporta in draci, in Guineea, de la UCM Resita.

Nu ne mai prabusim. Nu mai avem unde.
Uitati-va in videoclip. Nici el nu mai avea.



Energia
Explicatia asta este – evident – mecanicista (mai evident decat cea anterioara).
Este o poveste demna de cele “1001 de nopti” sau de “mecanica pe intelesul tuturor”.

Se pare ca inainte de experienta lui Newton, cu marul, un anonim la fel de anonim si de arab ca cel care ne-a lasat cifrele, privind cum din basul uneia dintre oitele lui tocmai isi lua “recesiunea” primul boc, catre aceeasi iarba din care – prin pastere – “ascensionase”, a descoperit “Legea conservarii energiei mecanice”.
Din vremea aia n-am videoclip asa ca m-am gandit sa fac o schita.
In punctul B (bas) apare in echilibru instabil un boc (cacareaza in limba turca) care, dupa ce ezita o clipa in nemiscare incepe sa cada cu viteza accelerata impusa de gravitatie, spre sol. In clipa aceea de precaritate a stabilitatii, cand viteza bocului e 0 si energia sa cinetica fiind E=mv/2=0.

In punctul A care insemna “aer” si care poate insemna oriunde intre bas si sol, energia are atat valente potentiale date de inaltimea pe care o mai are pana la “echilibrul stabil”, cat si valente cinetice, vitezei sale de “recesiune” neopunandu-se nimic:
E=Ep+Ec unde Ep=mgh=energia potentiala, Ec=mv/2=energia cinetica, m=masa bocului, g=acceleratia gravitationala, h=inaltimea la care se afla bocul la un moment dat iar v=viteza de cadere a bocului in functie de h.

Se vede clar ca la locul C, in care bocul e deja cazut, energia potentiala Ep=mgh=0 (h=0) iar energia cinetica Ec=mv/2=E=Emax.

Oprindu-ma aici ati putea ramane cu senzatia ca micutul boc ar trebui sa fie foarte agitat acolo la sol. Ei, bine, lucrurile nu se opresca aici. Lasand la o parte faptul ca o parte din energia cinetica se pierde prin deformari (ale bocului mai mult, ale Pamantului mai putin), prin efect Joule (incalzire la impact), etc., cea mai mare parte a energiei se transfera Pamantului prin impuls (H=mv) conform legii conservarii impulsului (H=mV=Mv, unde “m” ramane masa cacarezei, “V” este viteza la impact a cacarezei, “M” masa Pamantului, “v” viteza cu care Pamantul ar trebui sa o ia din loc lovit de cacareaza) . Incercand sa vedem daca un boc de bas de… oricear fi el, poate sa clinteasca Pamantul din loc si cu ce viteza, v=(m/M)V vedem ca oricat de mare ar fi viteza cacarezei, raportul m/M este aproape zero ceea ce face ca si deplasarea Pamntului sa aiba loc numai in visul sau, cat sta in echilibru-i devenit, prin pierdere oricarei energii, stabil.

Asa cum stabila e acum si economia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu