duminică, 12 iunie 2011

*Popescu si Basescu

Strabunicul meu a fost preot. Cand cineva i se adresa ii spunea „parinte” si nu trebuia sa o faca la a II-a plural. Singularul nu era deloc ireverentios pe vremea aceea. Cand vorbeau intre ei, folosind persoana a III-a – desigur, tot singular - ii ziceau „popa Stefan” (Stefan fiind numele sau de botez) ceea ce dovedeste ca vorbeau cu drag de el. 

Inainte sa-i fie incredintata parohia, a trebuit sa se insoare asa ca, atunci cand s-a dus s-o peteasca pe strabunica, i-a spus strastrabunicului ca vrea sa ii popeasca fata, adica s-o faca nevasta de popa. Ce sa vezi, mai intai apropiatii apoi tot satul i-au spus Popescu, adica ala care popeste. 

Bunicu a fost „al lui Popescu” iar cand militia a inceput sa faca buletine romanilor, l-a trecut in acte „Popescu” desi pe strabunicu il chema Vasile. Vasile Stefan. 

Ce-mi veni cu istoria aceasta? Ma tot gandeam cine pe cine si cum s-a apucat in Tara Romaneasca (sau Moldova?) sa „baseasca”? ...Si... CAND? 

Dar n-are rost sa trezesc mortii. Azi nici un daca nu ne poate intoarce in timp nici macar cu un an si sapte luni, d’apoi cu sapte ani si jumatate. 


De anul si ziua si ora si secunda in care strabunul basedintelui de azi (ajuns imperatorus Trai-anus Flatulensis Javris Ordinarius) in care si-a propus sau nu, pe cineva - anume sau aiurea - sa baseasca, nici vorba nu poa’ sa fie. 

...Si totusi... daca... 
Daca ne-am putea intoarce-n timp stiind ce ne asteapta si inainte ca strabunicul basedintelui - neinstare sa gatuie-o basina - sa baseasca pentru prima oara, de-ar fi posibil, n-am ezita carmind spre- alta Karma. Vreti sa stiti cum? Nimic mai simplu: Noi! Noi l-am gatui. 

Din stranepotul celui ce astazi - ma tem ca - nu mai are cum sa fie gatuit, ultimele crampe abdominale itite din circumvolutiunile gandirii sale digestive imputite in care tine pentru noi - la rumegat - flatulente-i idei, ce credeti ca s-au mai... (giciti! cinci litere... Nu!... Da!) basit? 

In ordine inversa, alaltaieri, la primarie, a fost sa cumpere ceva. Cativa. Cat l-a costat? Ia... colo... om vedea.  

Nu mai vrea baie de multime. Nici referendum. Vrea re-mpartire administrativ teritoriala a Romaniei. 
Ne crede prosti. Pretextele sun bla, bla, bla. Motivul: Bulibaseala creeata de asazisa "reorganizare" i-ar permite sa fure „gros” voturile la alegerile locale si-apoi, cu hotii porc-cotalii instalati local, voturile pentru Parlament - redus la unicameral. 

Vazand ca treaba-i oabla cu opozitia - de forma, de neforma - i-a invitat la... consultatii(?), negocieri(?)... pe liderii din USL. Eu cred – de fapt – ca Imperatorul Flatulensis, nu poate sa tinteasca prin televiziuni, direct in urechiusele opuse lui nici o promisiune. 

Ce ar putea promite? Totul din partea lui, nimica de la el. 
Cum isi permite?
Doi ani dintr-un mandat incredintat de noi nu-s de la ma-sa. 
Noi i-am dat cinci si inca cinci in marea noastra naivitate, si el le scoate la miezat in folos propriu. 
Nu mai duce? Sa-i lase si sa se duca! 
Noi i i-am dat si sa-l fereasca Dumnezeu sa-i cerem inapoi ca, odata cu ce-a ramas din ce i-am dat, ii vom cere sa si raspunda (dar nu obraznic; cu obraznicia s-a terminat) de ce a dat el cat a avut mandat. 

Trebuie sa inteleaga (in primul rand el si apoi la fel de gazoasa sa fica) ca drogurile usoare (distilate din fructe, cereale, lactate sau alte alea, infuziilede frunze, ierburi si cotoare) tot halucinogene sunt si sunt - la sanatate - daunatoare. Provoaca dependenta, ceea ce face sa te lipesti - ca marca de scrisoare - de mandat, te face sa te crezi ca esti ceea ce - de fapt - nu esti si te face violent cand te trezesti si vezi ca iluziilor alimentarea s-a terminat. 

Sa te crezi Zeus, sau imperator cand esti un simplu (chiar dublu; oricum nu e de bine) basedinte, tine de balamuc - la propriu - adica de clinica de neuro- psihiatrie. 

Un presedinte (...si faptul ca-l cheama Basescu e doar o chestie de gust electoral specific numai acestui pamant al carui nume incepe cu ROM si n-are nici o legatura cu numele-i) nu e seful statului. El este slujitorul lui mandatat sa-l reprezinte in primul rand in afara tarii. Pentru asta el nu trebuie sa fie doar bine imbracat (pe dinafara) ci si frumos „mobilat” pe dinauntru, si nu mobilat ca un bar sau ca un bordel ci – obligatoriu – ca o biblioteca. Un presedinte care-i zice la carciuma „biblioteca” va fi – fara-ndoiala simpatic si va reusi sa-l pacaleasca pe alegator dar, cum spunea regretatul O.Paler, „ti-e de folos farmecul cca. 15 minute. Dupa aceea, insa, ar fi bine sa stii ceva.”, lucrurile folositoare nu se invata in carciuma (fie ea bar) ci in biblioteca. 

Cred ca in tara asta prima materie de educatie in programa scolara – inclusiv anul pregatitor – ar trebui sa fie “Democratia”, evident le nivelul receptorilor, si sa fie predata pana in ultimil an de liceu si scoala profesionala. Daca ai ajuns la facultate si nu stii ce e aia democratie (nu numai ca definitie ci ca mecanism functional de convietuire si conducere a unei societati democratice) esti un rebut social si meriti sa te recicleze un derbedeu betiv, cum se intampla astazi aici in ROMania. 

Auzeam zilele trecute un porc-cotaliu span spunand la o emisiune TV - in care nu se simtea tocmai la largul lui din cauza ca era surprins in ipostaza condamnabila de a manca cu pofta redigerari de ale rumegatorului de la Murfatlar - ca Parlamentul trebuie sa asculte vocea poporului. 

N-am sa va spun ce este Spanul. Cititi „Harap Alb”, o poveste plina de pilde pentru adultii ce nu prea au prins cei sapte ani de-acasa, scrisa de Ion Creanga care a fost la fel de maret invatator pe cat a fost si povestitor. 

Domnului porc-cotaliu Spanu - pana sa se inscrie la un curs de democratie - am sa-i spun eu ca Parlamentul vocea poporului. Conform mecanismului sus amintit, Parlamentul ESTE vocea poporului iar Guvernul Angajatul poporului prin vocea sa, Parlamentul, care ar trebui sa faca ce-i spune angajatorul, prin aceeas voce. 

In fine, daca scriitori si povestitori contemporani basedintelui (si nu-i mai spun numele - chiar daca copii s-au dus de mult la culcare - fiindca m-am spalat deja pe dinti la ora asta), ridicandu-se la nivelul unor Creanga sau Toparceanu cu ale lor „povesti” si „dileme” vor gasi de cuvinta sa zugraveasca artistic (dar doar „pentru adulti”) climatul de totalitarism desfranat creeat de stranepotul lui Basescu acum si aici, in Romania, sper ca realizarile lor sa acopere cu culoare punctele negre, infecte, pe care Trai-anus Flatulensis Javris Ordinarius si haita lui imputita le lasa acum in istoria acestei tari si acestui neam. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu